Saturday, February 4, 2012

Fakta Sains : "Benarkah bahawa gajah ada daya ingatan yang kuat?"

Antara faktor-faktor yang mempengaruhi daya ingatan ialah otak dan pengalaman. Untuk mempunyai ingatan yang baik, anda perlu ada otak yang besar dan juga pengalaman yang banyak. Gajah ialah satu-satunya haiwan yang menepati ciri-ciri ini.

 

Gajah mempunyai otak yang terbesar jika dibuat perbandingan dengan mana-mana haiwan darat. Otak seekor gajah jantan Afrika dewasa sahaja seberat 5,000 gram. Ini ialah satu angka yang agak besar terutamanya jika dibandingkan dengan otak seorang manusia dewasa yang seberat lebih kurang 30 gram!

Gajah juga boleh hidup sehingga berusia 70 tahun. Ini merupakan masa yang cukup banyak untuk menimba pengalaman dan seterusnya memyimpan banyak maklumat yang berguna.

Gajah menggunakan daya ingatannya yang kuat untuk terus hidup. Saiznya yang besar menyebabkannya memerlukan air dan makanan dalam kuantiti yang agak banyak. Ia harus ingat di mana sumber-sumber ini boleh didapati pada masa-masa yang dikehendakinya. 

Gajah juga menggunakan denai-denai atau 'laluan-laluan' yang diingatinya untuk ke destinasi sumber makanan dan minumannya. Laluan-laluan ini digunakan oleh sekawan gajah hinggalah ke generasi yang seterusnya.

Di India pasa tahun 1950-an, sebuah rumah telah dibina di atas laluan gajah. Setiap tahun, penghuni rumah tersebut terpaksa menghalang puluhan gajah-gajah yang cuba berjalan menembusi rumah mereka. Akhirnya pada suatu masa, sekawan gajah telah melanggar rumah itu supaya ia dapat berjalan menerusi laluan biasanya!

Penyelidikan ke atas memori gajah menunjukkan bahawa gajah boleh mengingati manusia. Ia boleh mengenali seseorang individu melalui penglihatan atau bau individu itu walaupun kedua-duanya terpisah sejak beberapa puluh tahun.

Beberapa pakar telah mencadangkan bahawa memori gajah adalah amat dalam. Sebarang trauma yang ia alami sewaktu kecil mungkin akan menyebabkan kesan yang negatif buat jangka masa yang panjang. 

Sebagai contohnya, pada tahun 1980-an, di Uganda, Afrika, banyak gajah telah diburu dan dibunuh untuk mendapatkan gadingnya yang dijual dengan harga yang tinggi di pasaran gelap. 


Sesetengah pakar percaya bahawa ini mengakibatkan wujudnya gajah-gajah liar yang ganas. Gajah-gajah ini sentiasa menyerang pengguna jalan raya dan juga melakukan serangan bersifat dendam ke atas kampung-kampung dan bandar-bandar ekoram trauma yang dialaminya waktu kecil.

Gajah adalah haiwan yang amat sensitif dan amat peka terhadap persekitarannya. Justeru itu, kita juga dinasihatkan supaya berwaspada terhadap haiwan itu, terutamanya jika terserempak dengan sekawan gajah liar di hutan. 

Melalui pengalaman rakan-rakan, haiwan yang juga dikenali sebagai "orang kuat" ini cukup digeruni dan dihormati oleh orang-orang Asli. Jika mereka kurang berhati-hati terhadap sekawan gajah yang ditemui, pasti ia akan membawa padah.

Nota untuk Guru:

Unuk guru-guru yang mengajar topik yang berkenaan pemeliharaan alam sekitar. Anda boleh juga menyentuh isu tentang perlindungan haiwan ini. Guru juga boleh menyentuh tentang pembangunan pesat yang membawa kepada musnahnya habitat gajah. Ini seterusnya mengakibatkan konflik yang sukar dielakkan dengan manusia.

Gajah ialah haiwan yang dilindungi oleh kerajaan, baik di Afrika, India dan juga Thailand. Gajah pernah diburu untuk mendapatkan gadingnya yang bernilai tinggi di pasaran gelap. Haiwan itu semakin lama makin diancam kepupusan. Justeru itu, pelbagai usaha telah dijalankan untuk memelihara, memulihara dan memberi perlindungan kepada haiwan tersebut.

Kaitan dengan Kurikulum Sekolah KBSR ialah, Year 6 / Investigating Living Things / Interaction Among Living Things / Protecting Endangered Species.

Photo credit:

https://lh5.googleusercontent.com/-kb3Aq-pggdY/TWv3WxEqaNI/AAAAAAAABm4/UFZridMIqIQ/s371/Elephant%2Bcell%2Bphone.gif

http://4.bp.blogspot.com/__pSeGjzE29M/TQBkoRnwkVI/AAAAAAAAAJM/_NT5ZRoCHAw/s1600/elebrain.jpg

http://www.dreamstime.com/african-elephant-eating-cactus-thumb17429806.jpg

http://photos.travelblog.org/Photos/26120/111892/f/762438-Elephant-paths-1.jpg

http://www.cartoonstock.com/lowres/dre1081l.jpg

http://media.washtimes.com/media/image/2007/06/21/WT200710106210052H3_s640x480.jpg%3Fb98e9b9b0f373319d257b8531b01413649704d51

http://funnyimages.pk/walls/elephant_destroys_minibus-other.jpg

http://beautifulsceneries.info/wp-content/uploads/2011/08/b117297.jpg


No comments:

Post a Comment