Tuesday, January 24, 2012

Petua Pilihan : "Mudah mengupas bawang" / "Easier onion peelings"

Kadang-kadang, kerja-kerja penyedian bahan-bahan untuk masakan mengambil masa yang agak lama. Kerja-kerja seperti mengupas dan menghiris bawang sudah pasti memakan masa terutamanya bagi mereka yang tidak biasa dengan kerja-kerja dapur. Ini adalah petua untuk mengupas bawang dengan lebih mudah. Apa yang anda perlu buat hanyalah merendamkan bawang yang perlu dikupas dengan air selama beberapa minit. Ini akan membuatkan lapisan luar bawang itu untuk mengelupas dengan mudah dan menjadikan kerja penyediaan kita lebih mudah!

Sometimes, preparation of ingredients for cooking takes a lot of time. Peeling and slicing onions itself may take some time especially for those who are not used with kitchen work! Here is a tip to make onion peelings less hassle. All you need to do is to soak the onions in water for few minutes. This will help make the outer layers of skin to come off easily and make our preparation work much easier!

Photo credit:

http://kathrynfindingbalance.files.wordpress.com/2012/01/onion.jpg?w=332

http://www.foodsubs.com/Photos/onionsgroup.jpg

No comments:

Post a Comment